Op woensdag 11 september werd in het Trippenhuis in Amsterdam de resultaten van het CLARIAH project Oral History Today (OHT) gepresenteerd. De infrastructuur van Verteld Verleden maakt het mogelijk om aangesloten Oral History collecties in Nederland via een centrale portal te doorzoeken. OHT heeft bovenop deze infrastructuur een zoekinterface gebouwd die speciaal is ontwikkeld in samenwerking met Oral History onderzoekers. Hier kunt u de slides van deze eindpresentatie bekijken. Om zelf de zoekinterface uit te proberen, klik hier.
Author Archives: Roeland Ordelman
Platforms voor digitale interviewcollecties uit Bosnië en Kroatië online
Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam (Erasmus Studio en faculteit ESHCC) en de onderzoeksgroep Human Media Interaction van de UT waren betrokken bij de recente lancering van twee online platforms met video-interviews die het resultaat zijn van twee oral history projecten: Croatian Memories en Bosnian Memories.
Via de online platforms kunnen persoonlijke getuigenissen over oorlog en vervolging tijdens WOII en de val van voormalig Joegoslavië bekeken en doorzocht worden, zowel in de lokale taal als in het Engels. De gezamenlijke noemer van deze initiatieven is PostYugoslavVoices.
Erfgoedarena – Oral History en het audiovisuele archief
Erfgoedarena – Oral History en het audiovisuele archief
27 november, Reinwardt Academie, Dapperstraat 315 Amsterdam, 20:00 uur
Steeds meer oral history interviews worden door erfgoedinstellingen afgenomen, opgeslagen en bewaard. Dit brengt nieuwe vragen met zich mee, waarbij technologie een belangrijke rol speelt. Hoe maken we zoveel mogelijk hergebruik en verbindingen tussen collecties mogelijk? Wat zijn daar de voor- en nadelen van? Hoe krijgen we in beeld waar het publiek op zit te wachten en hoe kan dit materiaal zo gebruiksvriendelijk mogelijk worden aangeboden? Wat zijn de vragen over privacy en autonomie van de geïnterviewde waar we rekening mee moeten houden? In deze Erfgoedarena zullen we deze vragen opwerpen en bespreken aan de hand van praktijkvoorbeelden.
Met bijdragen van:
- Stef Scagliola, historicus gespecialiseerd in Oral History;
- Julia Noordergraaf, hoogleraar Erfgoed en digitale cultuur;
- Josien Pieterse, politicoloog, oral historian en initiatiefnemer van Framer Framed.
De bijeenkomst wordt voorgezeten door:
Leontine Meijer-Van Mensch, erfgoedspecialist en docent aan de Reinwardt Academie.

Kick-off CLARIAH demonstratieproject Oral History Today
Maandag vond bij het Meertens Instituut de kick-off plaats van een vijftal CLARIAH ‘demonstrator’ projecten. Het CLARIAH project heeft als doel een digitale infrastructuur te bouwen voor onderzoek in de Geesteswetenschappen. In 2012 is CLARIAH op de “Nationale Roadmap ICT grootschalige onderzoeksfaciliteiten” geplaatst die het opzetten of verbeteren van grote onderzoeksfaciliteiten stimuleert. Met een ‘startsubsidie’ (zaaigeld) kan CLARIAH projecten ontwikkelen om een nieuwe roadmap-aanvraag in oktober 2013 te ondersteunen. In februari zijn vijf van dit soort ‘demonstrator’ projecten van start gegaan bij het IISG, DANS, Meertens Instituut en Beeld en Geluid. Maandag was de kick-off van deze projecten. Eén ervan is het ‘Oral History Today‘ project dat nauw verbonden is aan Verteld Verleden.
Current state of automatic speech recognition and oral history: Doug Oard
Digital Humanities Conference
Verteld Verleden was in juni 2011 op de Digital Humanities conferentie: interessante discussies met diverse ‘humanists’ uit het veld. Een van de conclusies: gebruik van A/V is duidelijk ondervertegenwoordigd in DH!
Verteld Verleden bij New Technology Conference NHM
Woensdag 17 november 2010 was Verteld Verleden bij het Nationaal Historisch Museum dat voor de tweede keer de New Technology Conference organiseerde. Deze jaarlijkse conferentie besteedt aandacht aan de rol van nieuwe technologie en media voor musea en andere culturele instellingen. Deze keer was het onderwerp innovation and oral history. Vijf sprekers gaven hun kijk op het onderwerp. Roeland gaf een impressie van de technologie rond Verteld Verleden en gaf aan de hand van een aantal korte filmpjes een idee hoe spraaktechnologie kan worden gebruikt voor het doorzoeken van gesproken archieven: Speeches van Koningin Wilhelmina, Interviews en gesprekken met Willem Frederik Hermans, interviews met overlevenden kamp Buchenwald en overlevenden van het bombardement op Rotterdam, een oral history collectie over de vrouwenbeweging en een gesproken boek (zie hieronder).
Eindpresentatie werkgroep Living Oral History Workbench
Door Stef Scagliola
Op dinsdag 21 september heeft de werkgroep Living Oral History Workbench, een project waarbij 250 interviews uit het Interviewproject Nederlandse Veteranen met spraakherkenning doorzoekbaar zijn gemaakt, het eindproject gepresenteerd aan de subsidiegevers, het programma Erfgoed van de Oorlog, van het ministerie van VWS. Het Veteraneninstituut heeft daarbij samengewerkt met spraaktechnologen van de Radboud Universiteit Nijmegen en DANS (Data Networked Services). Continue reading
Gesproken taal is zeg maar helemaal hun ding
Monika Lechner (01-06-2010)
DEN
“Beeldcollecties zijn het belangrijkst en geluid is een stiefkind”, concludeerde Kees Slager zijn onderzoek naar de gesteldheid van oral history (audio) materiaal bij provinciale erfgoedinstellingen. Als journalist, schrijver en oprichter van het VPRO-radioprogramma OVT, gaf hij op 27 mei 2010 de thematische inleiding bij de kick-off van het project Verteld Verleden.
Verteld Verleden kick-off 27 mei 2010
Op donderdag 27 mei 2010 gaf Verteld Verleden het officiële startsein met een kick-off event bij Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis in Amsterdam. Verteld Verleden werd ingeleid door lezingen van Kees Slager en Franciska de Jong vanuit respectievelijk een Oral History perspectief en een technologische perspectief.